1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Що робити, коли дитина дуже неслухняна?

Бунтівлива дитина має сама зрозуміти, що не вона володіє світом, а Бог, і їй просто слід діяти згідно з Господніми веліннями. Це вимагає від батьків бути абсолютно переконаними в цій істині та жити відповідно до неї. Батьки, що перебувають у стані повстання проти Бога, не зможуть самі переконати свою дитину бути слухняною.Коли визначено, що Бог встановлює правила, батьки мають дати дитині зрозуміти, що вони є Божими інструментами і зроблять усе необхідне для виконання Божого плану щодо їхньої сім’ї.

Неслухняну дитину слід навчити, що Божий план полягає в тому, щоб батьки керували нею, а вона корилася цьому керівництву. У цьому моменті немає місця для слабкості. Вольова дитина може відразу відчути нерішучість та скористатися нагодою, щоб заповнити порожнечу лідерства й захопити контроль. Принцип поваги авторитетів надзвичайно важливий для дитини. Якщо не навчити послуху з дитинства, то майбутнє характеризуватиметься конфліктами з усіма авторитетами, включаючи роботодавців, правоохоронні органи, суди та інших керівників. Послання до Римлян 13:1–5 переконливе в тому, що авторитети над нами поставлені Богом, і ми маємо коритись їм.

Крім цього, дитина дотримуватиметься правил чи законів лише тоді, коли вони будуть мати для неї сенс. Надайте їй переконливе обґрунтування правил, постійно нагадуючи істину про те, що ми чинимо так, як того бажає Бог, і що цей факт не обговорюється. Поясніть, що Бог поклав на батьків відповідальність любити та виховувати своїх дітей, і якщо вони не виконуватимуть цього, то це означатиме, що вони виявляють непослух до Нього. Тим не менше, де можливо, дозволяйте дитині брати участь у прийнятті рішень, щоб вона не відчувала себе цілком безпорадною. Наприклад, відвідування церкви не обговорюється, оскільки Бог вказує нам збиратися з іншими віруючими (Євреям 10:25), але діти можуть вирішувати (в межах розумного), що їм одягати, які місця сім’ї займати тощо.

Моліться до Бога, щоб Він дав Вам Божої любові та терпіння за допомогою ось такої молитви: «Боже, дай мені прощення та любові до моєї дитині, а їй до мене. Направляй її, допомагай мені правильно виховувати її та бути добрим батьком мамою.»